Production of Bioethanol from Sugarcane Bagasse with Variations in Yeast Mass

Hery Gunawan, Eka Sri Yusmartini, Elvidiah Elvidiah

Abstract


Energy availability is an absolute requirement in national development efforts at present or in the future. The existence of limited energy sources, while the need continues to increase requires alternative sources of fossil energy. Bioethanol is one of the bioenergy which is an alternative to replace the use of fossil fuels. This research aims to obtain bioethanol by utilizing bagasse as raw material. The manufacture of bioethanol consists of several stages, among others, preparation of raw materials by drying bagasse and then mashing it to obtain bagasse with a size of 100 mesh, thermal hydrolysis process with the help of sulfuric acid solution with varying concentrations, fermentation process carried out with the help of yeast, distillation process, and content analysis. ethanol. The method used is hydrolysis with sulfuric acid. Furthermore, the hydrolysis with sulfuric acid at 150 oC for 1 hour to form a slurry. The fermentation process uses a mass variation of yeast Saccharomyces Cerevisiae with a variation of 6.75, 8.75, 11.25, 13.75, and 16.25 g  for 4 days with pH 5, room temperature and anaerobically. The best bioethanol content in the study with a mass variation of the yeast Saccharomyces Cerevisiae with a pH of 5 and a fermentation time of 4 days was 98.93% with a yield of 57.6 mL

Keywords: Bagasse, Bioethanol, Saccha sromyces cereviceae, Yeast mass, Fermentation


Full Text:

File PDF

References


H. S. Tira, M. Mara, Z. Zulfitri, and M. Mirmanto,

“Karakteristik fisik dan kimia bioetanol dari jagung (Zea mays L),” Dinamika Teknik Mesin, vol. 8, no. 2, 2018, pp. 77–82.

M. Putri, S. Marniati, and E. Mardiah, “Pengaruh penambahan NaOH-NH4OH untuk produksi bioetanol dari ampas tebu dengan metode simultaneous saccharification fermentation (SSF),” B.Sc thesis, Dept. Chemistry. Universitas Andalas, Padang, Indonesia, 2018.

F. H. Moede, S. T. Gonggo, and R. Ratman,

“Pengaruh lama waktu fermentasi terhadap kadar bioetanol dari pati ubi jalar kuning (Ipomea batata L),” Jurnal Akademika Kimia, vol. 6, no. 2, 2018, p. 86. 2017.

D. T. Retno, and W. Nuri, “Pembuatan bioetanol dari kulit pisang, ”Prosiding Seminar Nasional Teknik Kimia Kejuangan,” 2011.

A. D. Susanti, “Pembuatan bioetanol dari kulit nanas melalui hidrolisis dengan asam,” Ekuilibium, vol. 12, no. 1, 2013, pp. 81–86.

H. Farhan, “Pemanfaatan ampas tebu ( bagasse ) sebagai bahan bakar alternatif bioetanol dengan metode distilasi menggunakan batu kapur mesh 80 dengan variasi berat dan suhu pemanasan batu kapur,” Jurnal Teknik Mesin, vol. 07, no. 02, 2019, pp. 83–88.

E. Hermiati, D. Mangunwidjaja, T. C. Sunarti, and O. Suparno, “Pemanfaatan biomassa ligno-selulosa ampas tebu untuk produksi bioetanol,” Jurnal Penelitian Dan Pengembangan Pertanian, vol. 29, no. 4, 2017, pp. 121–130.

N. Safitri, and S. Z. Amraini, “Pembuatan bioetanol dari kulit buah nanas dengan metode solid state fermentation (SSF) dan pemurnian dengan proses distilasi-adsorbsi dengan variasi ratio bioetanol:adsorben,” Jurnal Online Mahasiswa (JOM) Bidang Teknik Dan Sains, vol. 1, no. 1, 2014, pp. 1–11.

R. Muin, D. Lestari, and T. W. Sari, “Pengaruh konsentrasi asam sulfat dan waktu fermentasi terhadap kadar bioetanol yang dihasilkan dari biji alpukat,” Jurnal Teknik Kimia, vol. 20, no. 4, 2015, pp. 1–7. 2015.

N. Novia, and G. T. P. Khairunnas, “Pengaruh konsentrasi natrium hidroksida saat pretreatment dan waktu fermentasi terhadap kadar bioetanol dari daun nanas,” Jurnal Teknik Kimia, vol. 21, no. 3, 2017, pp. 16–26.

D. P. Yuniarti, S. Hatina, and W. Efrinalia, “Pengaruh jumlah ragi dan waktu fermentasi pada pembuatan bioetanol dengan bahan baku ampas tebu. Jurnal Redoks, vol. 3 no. 2, 2018, pp. 1-12. 2018.

https://doi.org/10.31851/redoks.v3i2.2391

Kusmiyati, H. Hadiyanto, and I. Kusumadewi, “Bioethanol production from iles-iles (Amorphopallus campanulatus) flour by fermentation using zymomonas mobilis,” Int. J. Renew. Energy Dev., vol. 5, no. 1, 2016, pp. 9–14.

R. Oktaviani, C. Chairul, and S. Z. Amraini, “Produksi etanol dari limbah kulit nanas dengan metode solid state fermentation (SSF) terhadap variasi waktu dan variasi ukuran partikel substrat,” Ph.D thesis, Riau University, Riau, Indonesia, 2018.

N. Nasrun, J. Jalaluddin, and M. Mahfuddhah, “Pengaruh jumlah ragi dan waktu fermentasi terhadap kadar bioetanol yang dihasilkan dari fermentasi kulit pepaya. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, vol. 4, no. 2, 2017, pp. 1-10.

R. Desy, Chairul, and, S, P. Utami, “Pembuatan bioetanol dari kulit nanas dengan metode liquid state fermentation ( LSF ) dengan variasi waktu dan konsentrasi inokulum,” Jurnal Online Mahasiswa Fakultas Teknik (JOM), vol. 1, no. 2, 2014, pp. 1–5.

I. Fajrin, S. Z. Amraini, and S. R. Muria, “Pengaruh volume inokulum pada produksi bioetanol dari limbah kulit nanas menggunakan zymomonas mobilis dengan metode solid state fermentation (SSF),” Jurnal Online Mahasiswa Fakultas Teknik (JOM), vol. 1, no. 1, 2018, pp. 1–5.




DOI: http://dx.doi.org/10.24845/ijfac.v7.i1.16

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


 

Editorial Office:

Department of Chemistry, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, Universitas Sriwijaya
Jl. Palembang-Prabumulih Km.35 Indralaya Ogan Ilir Sumatera Selatan 30662

 

 

Creative Commons License
IJFAC by Department of Chemistry, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, Universitas Sriwijaya is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License