Bioethanol from Pineapple Peel with Variation of Saccharomyces Cerevisiae Mass and Fermentation Time

Eka Sri Yusmartini, Mardwita Mardwita, Junanda Marza

Abstract


The avaibility of energy from fossil fuel is gradually decreasing. The solution to overcome this problem is to develop an alternative energy source that can be renewed such as bioethanol. Bioethanol is a vegetable based fuel, an alternative energy that can be used as a subtitute for petroleum. One of the raw materials that can be used for the fermentation of bioethanol production is pineapple fruit skin. This research aims to utilize pineapple fruit waste as raw material for making bioetanol by fermentation process, with variations in the addition of saccharomyces cereviceae 20, 25 and 30 g, and time fermentation 5 and 9 days. The highest levels of bioethanol obtained 6,83 % at the addition of 25 g saccaromces cereviceae and fermentation time of 5 days.

 

Keywords: pineapple skin, saccaromyces cereviceae, fermentation, bioethanol


Full Text:

Full Text PDF

References


Arnata, I. W. (2009). Pengembangan Alternatif Teknologi Bioproses Pembuatan Bioetanol dari Ubi Kayu Menggunakan Tricoderma viride, Aspergillus niger dan Saccharomyces cerevisiae. 4, 1–104.

Desy, R., Chairul, & Syelvia Putri Utami. (2014). Pembuatan Bioetanol Dari Kulit Nanas Dengan Metode Liquid State Fermentation ( LSF ) Dengan Variasi Waktu Dan Konsentrasi Inokulum. 1(2), 1–5.

Fajrin, I., Amraini, Z., & Muria, R. (2018). Pengaruh Volume Inokulum pada Produksi Bioetanol dari Limbah Kulit Nanas Menggunakan Zymomonas Mobilis dengan Metode Solid State Fermentation (SSF). I, 1–5.

Gusti, I., Wijaya, B., & Kusuma. (2010). Pengolahan Sampah Organik Menjadi Etanol Dan Pengujian Sifat Fisika Biogasoline. 13–15.

Kunaepah, U. (2008). Pengaruh lama fermentasi dan konsentrasi glukosa terhadap aktivitas antibakteri, polifenol total dan mutu kimia kefir susu kacang merah. Universitas Diponegoro, 1–90.

Kusmiyati, Hadiyanto, H., & Kusumadewi, I. (2016). Bioethanol production from iles-iles (Amorphopallus campanulatus) flour by fermentation using zymomonas mobilis. International Journal of Renewable Energy Development, 5(1), 9–14. https://doi.org/10.14710/ijred.5.1.9-14

Moede, F. H., Gonggo, S. T., & Ratman, R. (2017). Pengaruh Lama Waktu Fermentasi Terhadap Kadar Bioetanol dari Pati Ubi Jalar Kuning (Ipomea batata L). Jurnal Akademika Kimia, 6(2), 86. https://doi.org/10.22487/j24775185.2017.v6.i2.9238

Muin, R., Lestari, D., & Sari, T. W. (2015). Pengaruh Konsentrasi Asam Sulfat dan Waktu Fermentasi terhadap Kadar Bioetanol Yang Dihasilkan Dari Biji Alpukat. Jurnal Teknik Kimia, 20(4), 1–7. http://jtk.unsri.ac.id/index.php/jtk/article/view/190/192

Nasrun, N., Jalaluddin, J., & Mahfuddhah, M. (2017). Pengaruh Jumlah Ragi dan Waktu Fermentasi terhadap Kadar Bioetanol yang Dihasilkan dari Fermentasi Kulit Pepaya. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 4(2), 1. https://doi.org/10.29103/jtku.v4i2.68

Novia, N. , Khairunnas, G. T. P. (2017). Pengaruh Konsentrasi Natrium Hidroksida Saat Pretreatment Dan Waktu Fermentasi Terhadap Kadar Bioetanol Dari Daun Nanas. Jurnal Teknik Kimia, 21(3), 16–26.

Reni Oktaviani, Chairul, S. Z. A. (2018). Produksi Etanol Dari Limbah Kulit Nanas Dengan Metode Solid State Fermentation (SSF) Terhadap Variasi Waktu Dan Variasi Ukuran Partikel Substrat. Academia, 2018.

Retno, D. T., & Nuri, W. (2011). Pembuatan Bioetanol dari Kulit Pisang. Prosiding Seminar Nasional Teknik Kimia “Kejuangan” Pengembangan Teknologi Kimia Untuk Pengolahan Sumber Daya Alam Indonesia, E11-1-E11-7.

Safitri, N., & Zul Amraini, S. (2014). Pembuatan Bioetanol Dari Kulit Buah Nanas Dengan Metode Solid State Fermentation (SSF) Dan Pemurnian Dengan Proses Distilasi-Adsorbsi Dengan Variasi Ratio Bioetanol:Adsorben. Jurnal Online Mahasiswa (JOM) Bidang Teknik Dan Sains, 1(1), 1–11. https://jom.unri.ac.id/index.php/JOMFTEKNIK/article/view/3757

Setyawati, H., & Rahman, N. A. (2011). Bioethanol from pineapple peel with Saccharomyces cereviceae mass and fermentation time variation. Jurnal Teknik Kimia, 1991, 1–4. http://ejournal.upnjatim.ac.id/index.php/tekkim/article/view/76

Susanti, A. D. (2013). Pembuatan Bioetanol Dari Kulit Nanas Melalui Hidrolisis Dengan Asam. Ekuilibium, 12(1), 81–86. https://doi.org/10.20961/ekuilibrium.v12i1.2170

Tira, H. S., Mara, M., Zulfitri, Z., & Mirmanto, M. (2018). Karakteristik fisik dan kimia bioetanol dari jagung (Zea mays L). Dinamika Teknik Mesin, 8(2), 77–82. https://doi.org/10.29303/dtm.v8i2.231

Tri Budi Kurniawan, Siti Harnina Bintari, R. S. (2014). Efek Interaksi Ragi Tape dan Ragi Roti terhadap Kadar Bioetanol Ketela Pohon (Manihot Utilissima, Pohl) Varietas Mukibat. Biosaintifika: Journal of Biology & Biology Education, 6(2), 128–136. https://doi.org/10.15294/biosaintifika.v6i2.3783




DOI: http://dx.doi.org/10.24845/ijfac.v6.i3.103

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


 

Editorial Office:

Department of Chemistry, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, Universitas Sriwijaya
Jl. Palembang-Prabumulih Km.35 Indralaya Ogan Ilir Sumatera Selatan 30662

 

 

Creative Commons License
IJFAC by Department of Chemistry, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, Universitas Sriwijaya is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License